19 feb. 2012

Roland Holst jaar 2012

Het Van Gogh huis en Natuurmonumenten hebben 2012 uitgeroepen tot Roland Holst jaar. Het echtpaar Henriette en Richard Roland Holst hebben een unieke plaats in de geschiedenis weten te bemachtigen. Henriette Roland Holst als socialiste, dichteres en schrijfster, haar echtgenoot Richard was beeldend kunstenaar, ontwerper en schrijver. Beide waren in hun eigen vakgebieden bepalend bij de ontwikkeling van de kunst rond 1900.

Het Roland Holst jaar wordt gevierd met een documentaire, de restauratie van het atelier op het landgoed Buisse Heide, een expositie, een boek en verschillende activiteiten. Hierbij staan steeds zowel het leven als het werk van het echtpaar centraal.

De opening van het jaar zal in maart plaatsvinden en zal een tentoonstelling zijn in het Vincent van Gogh Huis in Zundert: het boek van de Buissche Heide - Henriette & Richard Roland Holst. Rode draad van de tentoonstelling vormt een gastenboek dat het echtpaar bijhield, waarin alle gasten en gebeurtenissen werden genoteerd. De gasten tonen een doorsnede van de beroemde figuren die toentertijd in de kunst en politiek invloed uitoefenden. Tegelijk met de tentoonstelling wordt een boek uitgegeven met dezelfde titel.

Een tweede locatie waar het Roland Holst jaar gevierd wordt, is het historische atelier de Buisse Heide. Het atelier maakt deel uit van het landgoed Oude Buisse Heide bij Zundert, Noord-Brabant, het zomerverblijf van het echtpaar en was bedoeld om in alle rust nieuwe inspiratie op te doen. De heropening van dit atelier heeft enige vertraging opgelopen omdat het in april vorig jaar volledig is afgebrand, maar inmiddels is het gebouwtje weer opnieuw opgebouwd. In verband met de restauratie is een documentaire gemaakt over het atelier dat ontworpen is door Margaret Staal-Kropholler. De bedoeling is dat hier kunstenaars in zullen verblijven als “artist-in-residence”.

Een tweede documentaire over het leven van Henriette Roland Holst, genaamd Droom en daad door producent Digna Sinke en regisseur Annette Apon.
Tot slot zullen door het jaar heen verschillende activiteiten georganiseerd worden, zoals theatervoorstellingen en excursies. De relatie met het van Gogh Huis wordt gemaakt met het feit dat Richard Roland Holst één van de eerste promotors van het werk van Vincent van Gogh was.

Meer informatie kunt u vinden op de website van het Van Gogh Huis.

Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen en nieuws omtrend het Roland Holst jaar.

Foto: vangoghhuis.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten