16 feb. 2012

Excursie: Met Museum Het Schip naar Hilversum

Museum Het schip organiseert op 10 juni een excursie per bus langs bijzondere gebouwen uit het begin van de 20e eeuw in Hilversum. Onder andere komen werken van Willem Dudok, Michel de Klerk en Jan Duiker en Bernard Bijvoet aan bod. De excursie duurt anderhalf uur en neemt onder andere het Sanatorium Zonnestraal en het Sportpark mee.

Willem Dudok gaf in de functie van directeur Publieke Werken het gezicht van Hilversum vorm, met het ontwerpen van de meeste wijken en openbare gebouwen. Het meest geroemd is het Raadhuis, gebouwd tussen 1928 en 1931. De stijl van Dudok is uniek en is misschien het beste te omschrijven als een combinatie van strak expressionsime en invloeden van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. De houten tribune van het sportpark uit 1919-1920, dat ook in de excursie is meegenomen, heeft eerder kenmerken van de Amsterdamse School en is een mooi voorbeeld van de ontwerpen uit het begin van zijn carrière.

Jan Duiker en Bernard Bijvoet ontwierpen tussen 1924 en 1926 het Sanatorium Zonnestraal, waar patienten met tuberculose werden behandeld. Het wordt nog steeds gezien als één van de mooiste voorbeelden van het Nieuwe Bouwen.

Tot slot wordt ook één van de zeldzame woonhuizen van Michel de Klerk in de excursie opgenomen. Michel de Klerk (1884-1923) is zonder twijfel de meest invloedrijke architect uit de Amsterdamse School. Het is de ontwerper van Het Schip, het volkswoningblok in de Spaarndammerbuurt waar tegenwoordig het gelijknamige museum in gehuisd is.

De bus excursie duurt anderhalf uur met daarvoor een lunch. Verzamelen doet u bij Hotel Lapershoek in Hilversum, waar u ook weer wordt afgezet.
Adres: Utrechtseweg 16.

De lunch duurt van 12:30-13:30, de excursie van 13:30-16:00
Kosten €55,- inclusief het luncharrangement.
Met een museumkaart krijgt men €10,- korting

Bronnen:
- Bergeijk, H. van, (2001), W.M. Dudok, 010 Publishers, Rotterdam
- Wikipedia Sanatorium Zonnestraal

Tot slot een video over Dudok.Geen opmerkingen:

Een reactie posten