Het Ceintuurtheater aan de Ceintuurbaan in De Pijp van architect Willem Noorlander wordt momenteel verbouwd. Het lijkt er op dat het gebouw veel van haar oude glorie terugkrijgt. Zo zijn oude lantaarns weer opnieuw vervaardigd, zijn de oude langgerekte driehoekige ramen weer opengebroken en gevuld met glas en lood en zijn de smeedijzeren ornamenten waarin de naam van het oude speelhuis is verwerkt gerenoveerd.
Voor de meesten zal het gebouw bekender zijn als keukenwinkel Houtsma, geschilderd in grijs en wit, in de staat waarin het de afgelopen jaren verkeerde. Op oude foto's en de presentatietekening lijkt de nieuwe beige teint weldegelijk de oorspronkelijke kleur van Het Stinkerdje, zoals de bioscoop ook bekend stond. Deze naam sloeg echter op een eerder op deze plek gelegen bioscoop, waar geen goede luchtverversing was. Ondanks dat de nieuwe in 1921 opgeleverde bioscoop wel goed functioneerde, bleef de naam kleven.
klik voor groter formaat
Foto's: SQPA, behalve:
- Noorlander, presentatietekening
- Historische foto: Spaarnestad Photo via Geheugen van Nederland
Bron:
- Kramer, W & Rogge, C. (1995) Het Stinkerdje, bioscoop aan de Ceintuurbaan, Ploughman
HI, Ik ben nieuswgierig als jullie ooit dachten aan het her- openen van Ceintuur Theater als bioscoop? Misschien als onderdeel van Cinneville? Verder op zit het Rialto..maar er is nettemin publiek over voor nog een Cinneville bioscoop op het model van The Movies (Harlemmerstraat ) of Cinecenter. Beide Cinneville leden maar met en meer bredere "populilere film keuze"publiek doelgroep. Geen concurrentie ik zo denken gewoon meer keuze/ meer ruimte voor meer art movies/ projecten/ Eye films in de Pijp, documentarys,festivals, perspetives enzo. Het buurt is veranderd en ver-rijkd alhowewl typies "de Pijp" het is ook yuppie en studenten rijker geworden. Alive bustling publiek dus. Another retail optie ..Oh what a waste! Wie weet? Misschien maakt de oude "Stinkerdje" iemand stinking rich!
BeantwoordenVerwijderenGrtn, Sheila Kotkin (skotkin@yahoo.com)
Beste Sheila,
BeantwoordenVerwijderenHoewel het ons erg leuk lijkt om van het theater weer een bioscoop te maken, ligt die beslissing niet bij ons. Het Ceintuurtheater is eigendom van de Kroonenberg groep die er inderdaad een retail functie aan willen geven. Wat het precies voor winkel moet worden weten we niet.
Hoe zouden jullie de stijl van dit gebouw typeren? En over welk bouwjaar hebben we het. Prachtig geleed deze voorgevel. Heel bijzonder. :-)
BeantwoordenVerwijderenEen gebouw met dit soort flamboyante geometrische vormen wordt meestal bij de Art Deco gerekend. Het gebouw is gebouwd tussen 1920 en 1921. In die tijd bestond de term Art Deco echter nog niet, daarvan wordt meestal gezegd dat die rond 1925 echt internationaal begon. Deze tijd is die van de Amsterdamse School in Nederland, dus daar zou je het ook toe kunnen rekenen. Gelukkig lopen al die stijlen erg door elkaar, waardoor je niet makkelijk fout zit. De architecten waren niet specifiek met de ene of andere stijl bezig, maar maakten wat zij zelf leuk vonden.
BeantwoordenVerwijderen