17 mrt. 2013

AT5 De Straten: De Wolkenkrabber van Plan Zuid

In het programma De Straten van AT5 is in een eerdere aflevering aandacht besteed aan de Wolkenkrabber in Amsterdam Zuid. Het 12-verdiepingenhuis, zoals het aanvankelijk genoemd werd van architect Jan Frederik (Frits) Staal is één van de meest kenmerkende gebouwen uit het Plan Zuid van Berlage.

Op de plek van de Wolkenkrabber, op één van de kruispunten van monumentale boulevards die zo kenmerkend zijn voor Plan Zuid, had Berlage in zijn plannen aanvankelijk een kunstenaarshuis gepland. Dit moest een gebouw worden waar kunstenaars zouden samenkomen, werken, wonen, debateren en hun werk tentoonstellen. Helaas ging dit plan om financiële redenen niet door, maar er kwam wel een ander kenmerkend gebouw voor in de plaats. Samen met de woningen rondom het Merwedeplein, ontwierp Staal in 1932 een complex dat wat betreft vormgeving een nieuwe richting in sloeg voor de architectuur in Amsterdam. Er zijn nog enkele kenmerken van de Amsterdamse School in te bespeuren, maar de strakkere vormentaal en sobere detaillering verraadt de invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid. Ook het gebruik van moderne materialen contrasteerde met de arbeids- en ambachtsintensieve bouw van de stijl waar Staal niet lang daarvoor nog als één van de voormannen van goldt.

In een korte documentaire vertelt een bewoonster van de Wolkenkrabber over de plezieren en ongemakken van wonen op zo’n bijzondere plek De uitzending is al wat ouder, maar was ons echter ontstaan. Wij kwamen op de link via zuidelijkewandelweg.nl en daarom alsnog een link.

Bekijk de documentaire hier.

Bekijk ook de verschillende artikelen met meer informatie over de Wolkenkrabber op voornoemde site.

SPQA Amsterdam heeft eerder ook al artikelen geschreven over architect JF Staal. Deel 2


View Larger Map

Foto: SPQA Amsterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten