29 jul. 2012

De Remise Tollensstraat in West wordt multifunctioneel complex De Hallen

Het complex De Hallen is een verlaten tramremise op een terrein tussen de Kinkerstraat, Ten Katestraat en Bellamyplein in Amsterdam West, opgeleverd rond 1903 en in gebruik tot 1996. Het gebouw, als industrieel erfgoed inmiddels een rijksmonument, bestaat uit parallele hallen, tussen 75 en 100m lang, die gebruikt werden voor opslag en later onderhoud aan trams en bussen van het GVB. Vooral opvallend is het getande aanzicht aan het Bellamyplein en de mooie dienstwoningen ontworpen door de dienst Publieke Werken.

Na 1996, toen de werkplaats van het GVB verhuisde naar Diemen, is het complex gebruikt voor het opslaan van museumtrams van het Amsterdams openbaar vervoer museum (AOM), welke hier tot 2005 gebruik van maakte. De herontwikkeling van de Hallen is sindsdien een punt van discussie en een nieuwe tegenslag dreigt, nu er nog niet genoeg geld lijkt te zijn opgehaald voor de realisatie van de plannen.

Geschiedenis
Tussen 1900 en 1916 worden de Amsterdamse paardentrams langzaamaan vervangen voor electrische trams, de electrificatie. Voor onderhoud en stalling werden op verschillende plaatsen tramremises gebouwd. Zoals gebruikelijk voor openbare gebouwen werd daarvoor Publieke Werken ingeschakeld. Het werd een sober, maar degelijk ontworpen gebouw op een terrein waar ook de stadsreiniging een onderkomen had. De remise bij het Bellamyplein/ Tollensstraat was één van de eersten en de grootste, maar later volgden onder andere de Remise Havenstraat (1914) bij het Haarlemmermeerstation en de Remise Lekstraat (1927) bij de Amsteldijk. Het complex is gebouwd tussen 1901 en 1903, maar nog vele malen uitgebreid en naast stalling deed het tevens dienst als werkplaats. Vanaf 1925 werden er ook bussen gerepareerd.

Tot 1996 werden in de remise de Amsterdamse trams onderhouden. Daarna is het complex tot 2005 in gebruik genomen door de AOM en intussen, in 2002 is het benoemd tot monument. Hierna is het leeg komen te staan. Aanvankelijk is ontwikkelbedrijf Lingotto door het stadsdeel West benaderd voor een herontwikkeling van het gebouw, maar dit liep stuk.

Herontwikkeling
Inmiddels heeft de stichting TROM, een consortium bestaande uit onder anderen buurtbewoners, gebruikers en de architect André van Stigt het initiatief overgenomen om het complex te verbouwen tot een hedendaags multifunctioneel centrum dat zal dienen als aanjager van activiteiten en levendigheid in de buurt met behoud van het monumentale karakter. Het zal naast ongeveer 400 woningen bestaan uit horeca, een hotel, een bibliotheek, een theater, modeateliers en ambachtelijke bedrijvigheid. Er wordt ingezet op een aantal kernpunten in het nieuwe programma: buurtvoorzieningen, kunst en cultuur, mode, media, horeca en ambachten. Ook zal er ruimte komen voor parkeergelegenheid. Één van de hallen zal worden ingericht als passage zodat het geheel makkelijker te bereiken is voor bezoekers. Het stadsdeel heeft in 2011 TROM haar steun verleend door haar als partij voor de ontwikkeling uit te roepen en het bestemmingsplan aan te passen om de ontwikkelingen mogelijk te maken. Enkele dagen geleden werd echter bekend gemaakt dat het consortium nog moeite heeft om de laatste financiering rond te krijgen. Ook vormde het kraken van het complex in 2010 een (tijdelijke) tegenslag.

Het industriële complex is uniek vanwege het formaat (14.000m2) en de ligging in de 19e eeuwse ring van de stad. Ook de functie van het gebouw geeft het een unieke uitstraling en functionaliteit die niet elders voorkomt. Als de verbouwing uiteindelijk doorgaat, zal het complex bovendien een belangrijke functie in de buurt vervullen als centraal punt voor activiteiten, bedrijvigheid en als uitgaansgelegenheid in West.

Afbeeldingen:
- Artist Impression: Bureau van Stigt
- Historische foto: Beeldbank, Stadsarchief Amsterdam

Bronnen:
- tramremisedehallen.nl (TROM)- De Hallen op Tramremise.nl
- Tramremise plannen op Amsterdam.nl
- Van Riezen & partners (2011), Bestemmingsplan De Hallen – Tramremise, Stadsdeel West. Gevonden op amsterdam.nl
- Projectbureau De Hallen (2011) Nieuwsbrief De Hallen, Stadsdeel West. Gevonden op:
- De tramremise Tollensstraat op wikipedia
- Tijd dringt voor plan De Hallen op AT5.nl


View Larger Map

Geen opmerkingen:

Een reactie posten