5 aug. 2012

Nieuwe ontwikkelingen rondom het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam is af, zo werd enige tijd geleden gemeld. Groot nieuws, want na bijna tien jaar verbouwen, waarvan de helft niet in de planning stond, wordt het tijd om een einde aan de klus te maken. Voor verschillende websites was dit een mooie gelegenheid om artikelen aan het gebouw te wijden.

Nu dat de steigers zijn weggehaald is de in oude luister herstelde gevel goed te zien. Het zal echter nog even duren voordat we weer ongelimiteerd van de “nationale schatkamer” kunnen genieten. Momenteel wordt er nog gewerkt aan de inrichting en plaatsing van de kunstwerken. Men denkt hier nog zeker tot april volgend jaar voor nodig te hebben. Toch is deze laatste fase ook nog niet vrij van controverse.

Het Parool berichtte gisteren over verzet dat al in 2011 gevoerd werd over het bepleisteren van het monumentale metselwerk in de kelders van het gebouw. Hoewel er is gekozen voor een makkelijker verwijderbare stuc, zijn verschillende monumenteninstanties niet te spreken over de keuze.

Op verschillende websites wordt alvast een kijkje geboden in het nieuwe museum.
Het Parool heft onlangs een artikel in de rubriek Stadsgezichten gewijd aan de inmiddels beruchte onderdoorgang.

Bij Hart van Nederland kunt u even meekijken in de nieuwe ruimtes.

Ook leveren verschillende geschiedeniswebsites een bijdrage om de historie van het gebouw weer in de schijnwerpers te zetten. Vooral Historiek en Isgeschiedenis vertellen kort, maar boeiend over de geschiedenis van het gebouw uit 1885.

Tot slot geeft Chris Buijink met een aantal foto’s een blik achter de schermen met de installaties die de kunst in de juiste conditie houden.

Afbeelding:
- Cuypers, P., Het Rijksmuseum te Amsterdam in De Opmerker 1885, via Stadsarchief Amsterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten