18 mrt. 2012

Tentoonstelling Koning Lodewijk Napoleon & zijn Paleis op de Dam

Het duurt nog even voor het zover is, maar eind juni zal een tentoonstelling worden geopend in het Koninklijk Paleis op de Dam over het gebouw ten tijden van 's Nederlands eerste koning, Lodewijk Napoleon. De broer van de franse keizer Napoleon, die van 1806 tot 1810 het gezag over ons land had, liet het gebouw, dat daarvoor als stadhuis en Rechtbank had gediend, in 1808 ombouwen tot zijn eigen residentie. Binnen werden wanden toegevoegd en werd een volledig voor dit doel vervaardigd interieur in Empire-stijl toegevoegd en werd een verwarmingssysteem aangelegd. Aan de buitenzijde werden de oorspronkelijk ramen vervangen voor schuiframen en er werd een balkon aan de voorzijde gebouwd, zodat de vorst zijn volk kon toespreken. Dit ging niet altijd met evenveel succes, zoals een inmiddels legendarische uitspraak laat zien. De "Konijn van Holland" had een moeizame start zich populair te maken, maar door een aantal verdienstelijke maatregelen en blijken van sympathie voor het volk kreeg hij uiteindelijk de bijnaam Lodewijk de Goede. Zijn inspanningen om zich geliefd te maken in Nederland vielen niet in goede aarde bij zijn broer die hem in 1810 van zijn functie onthief.
Na twee jaar was de koning alweer vertrokken, maar het interieur bleef in Amsterdam en het gebouw zou tot aan de dag van vandaag een koninklijk paleis blijven.

De tentoonstelling in het paleis vertelt met een tentoonstelling en mini-documentaires het verhaal van de verbouwing en het korte verblijf van Lodewijk Napoleon.
Met voorwerpen, kunst en meubilairstukken wordt stilgestaan bij de periode onder zijn macht. Niet alleen het gebouw, maar ook de maatregelen op het gebied van politiek en kunst en zijn medeleven bij rampen komen aan bod.

Voorafgaand aan de tentoonstelling zal een symposium worden georganiseerd op 22 juni in het Trippenhuis.

Ook zal er tegelijkertijd een publicatie verschijnen. Koning Lodewijk Napoleon & zijn Paleis op de Dam.

Voor meer informatie bezoekt u de website van het Koninklijk Paleis.

We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Bronnen:
- Website Koninklijk Paleis.
- Dijk, M. van (2011) Het achtste wereldwonder/Koninklijk Paleis Amsterdam

Afbeelding:
- De aankomst van Lodewijk Napoleon bij het Paleis op de Dam 1808: Stadsarchief Amsterdam


Geen opmerkingen:

Een reactie posten