3 jan. 2013

Museum Het Schip vertoont film Droom en Daad over Henriette Roland Holst

Op zondag 27 januari 13:30 vertoont Museum Het Schip, de film Droom en Daad. De film zelf wordt vertoond in het Berlage Lyceum, de school in Amsterdamse School stijl, welke zich naast het nieuwe bezoekerscentrum van het museum in Plan Zuid van Berlage bevindt.

De documentaire is geregiseerd door Annette Apon en is geĆÆnspireerd op de biografie van Elsbeth Etty over Henriette Roland Holst, de schrijfster, dichteres en activiste, die aan het einde van de negentiende eeuw lid werd van de SDAP en meehielp de partij groot te maken. Na 1911 echter stapte zij uit de partij, omdat zij de verwantschap met het Sociaal Democratische gedachtengoed was verloren. Uiteindelijk kwam zij terecht bij een ethisch en religieus socialisme.

De film richt zich op de periode 1891-1927, wanneer Henriette, die aan de wieg van de Nederlandse arbeidersbeweging stond, haar plaats ten opzichte van het socialisme probeerde te bepalen. Haar bezoek aan Rusland om Lenin te helpen, haar twijfels en ontgoochelingen worden allemaal zichtbaar. Een mooi vertellend verhaal met historische beelden over een bijzondere vrouw en de Nederlandse geschiedenis.

Na afloop wordt de gelegenheid geboden om met de maakster van de film, Annette Apon, te discussiƫren over de inhoud en de totstandkoming van deze film.

2013 vormt het uitwisselingsprogramma Nederland-Rusland 2013. In het komende jaar zullen tientallen evenementen en exposities de relatie tussen de twee landen benadrukken. Hierop vooruitlopend wil Museum Het Schip alvast een stukje achtergrond meegeven met het vertonen van deze film.


Droom en Daad, Henriette Roland Holst.
Zondag 27 januari, 13.30 uur
Entreeprijs : €7,50 (Vooraf reserveren bij Museum Het Schip via het reserveringssysteem, info@hetschip.nl of 020 418 2885)
Bezoekerscentrum De Dageraad
Burgemeester Tellegenstraat 128
Amsterdam

Bekijk hieronder de trailer van de film:


Wij berichtten al eerder over het echtpaar Roland Holst

Artikel over het huis op de Buisse Heide door Margaret Staal-Kropholler:

Bronnen:
- nlrf2013.nl: website van 2013 Nederland-Rusland
- dbnl.orgGeen opmerkingen:

Een reactie posten