Niet lang geleden hebben we het gehad over het Olympiacomplex van Jan Gratama in de Marathonbuurt. Deze week toont de rubriek Aanbouw op AT5 een blik in het unieke complex en wordt meer verteld over de huidige renovatie, uitgevoerd door Ymere. Het tweede deel van de reportage behandelt de Koningsvrouwen van Landlust van G. Versteeg in Bos en Lommer. Ook hier is een hoogwaardige renovatie van het pand, waarbij de duurzaamheid wordt verhoogd en de monumentaliteit gewaarborgd, de aanleiding.
Het Olympia Complex van Gratama, ontworpen in 1925 is een gemeentelijk monument dat 500 woningen bevat, waarvan na de renovatie de helft wordt verkocht aan particulieren. De bewoners krijgen de keuze of zij een grondige of minder intensieve renovatie van de woning wilen.
Ook de Koningsvrouwen van Landlust van corporatie Eigen Haard is recentelijk gerenoveerd. Het project bevat 183 woningen en is in opdracht van de Algemene Woningbouw Vereniging gebouwd tussen 1932 en 1938. Het complex is één van de eerste voorbeelden van flatbebouwing in Amsterdam. Het project is de winnaar van de Gulden Feniks 2012, een architectuurprijs voor hergebruik en renovatie.
Gerrit Versteeg (1872- 1938) was geboren in Vlaardingen als zoon van een boer. Vanaf 1916 vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij vooral actief was in de sociale woningbouw. Zijn interesse voor het socialisme uitte zich in een lidmaatschap van de SDAP. Versteeg kende Gratama overigens goed. Zij werkten samen aan het stedenbouwkundige plan van Betondorp. Het complex Koningsvrouwen van Landlust bouwde hij samen met zijn zoon Gerrit Versteeg jr, met wie hij vanaf 1930 samenwerkte.
Bekijk de reportage op de site van AT5
Olympiacomplex J. Gratama:
View Larger Map
Koningsvrouwen van Landlust G. Versteeg:
View Larger Map
Foto's:
- Olympiacomplex: SPQA Amsterdam
- Gerrit Versteeg: iisg.nl
Bronnen:
- Biografie Versteeg gevonden op iisg.nl
- De Koningsvrouwen van Landlust, (2012), Archivolt architecten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten