2 apr. 2012

Heropening van het Grachtenhuis

Afgelopen donderdag werd het Grachtenhuis aan de Amsterdamse Herengracht 386 heropend door Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Het museum over de Amsterdamse grachten opende vorig jaar april voor het eerst haar deuren maar sloot vijf maanden geleden voor een verbouwing. Vanaf 31 maart is het museum weer geopend voor bezoekers en klaar voor de viering van het 400 jarige bestaan van Amsterdamse grachten volgend jaar.

Het prachtige pand waarin het museum is gevestigd is ontworpen door de bekende zeventiende eeuwse architect Philips Vingboons (1607-1678). Vingboons behoorde tot de school van Jacob van Campen en maakte ontwerpen die geheel pasten in het Hollands classicisme dat op zijn hoogtepunt was tussen 1625 en 1665. Hij werd vooral beroemd door zijn halsgevels en wordt wel de uitvinder van de halsgevel genoemd. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Cromhouthuizen aan de Herengracht, waarin tegenwoordig het Bijbelsmuseum gevestigd is. In 1648 en 1674 verschenen er boeken met daarin ontwerptekeningen van de beste ontwerpen van Vingboons waardoor er een goed beeld bestaat van zijn oeuvre.

Het Grachtenhuis bevind zich in een gebouw van Vingboons dat gebouwd is in de jaren 1663-1665 in opdracht van de koopman Karel Gerards. Vingboons liet de halsgevel achterwege en gaf de gevel een statig uiterlijk met voor het Hollands classicisme kenmerkende elementen als een timpaan en pilasters.

Het Grachtenhuis wil de bezoeker kennis laten maken met het ontstaan van en het leven aan de grachten. Het is de bedoeling dat het museum een beginpunt vormt voor een bezoek aan de Amsterdamse grachten. Naast enkele stijlkamers bestaat het museum vooral uit een multimediale tentoonstelling ontworpen door Kossmann.dejong. De bezoeker maakt in veertig minuten kennis met de 400 jarige geschiedenis van de Amsterdamse grachten waarbij er niet alleen aandacht is voor de zeventiende eeuwse geschiedenis, maar bijvoorbeeld ook de Canal Parade voorbij komen. Door de korte duur van het bezoek en de multimediale aanpak hoopt het museum een zeer breed publiek aan te spreken.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00. Kaartjes zijn via de website van het museum te koop.

Voor meer informatie:
Het Grachtenhuis

Foto’s
- Exterieur: LAblog
- Interieur: Het Grachtenhuis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten