6 mrt. 2012

Radio Kootwijk krijgt miljoen euro voor herstel

In het midden van de Veluwe bevindt zich Radio Kootwijk. Radio Kootwijk was een zendstation voor contact met Nederlands-Indië dat werd gebouwd vanaf 1918. Het zendpark bestond uit meerdere gebouwen waarvan het meest opvallende gebouw Gebouw A was. De provincie Gelderland heeft besloten om 1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor restauratie en herontwikkeling van het zendstation.

Het gebied waar het zendstation gebouwd is was nog niet geëxploiteerd en om de bouwmaterialen in het gebied te krijgen werd er eerst een smalspoor aangelegd. Het zendstation bestond uit dertien gebouwen waaronder Gebouw F, het directiegebouw, en Gebouw H, een gebouw voor ongehuwde ambtenaren. Het grootste gebouw, Gebouw A, werd ontworpen door de architect Julius Luthman (1890-1973). Luthman volgde in 1910 een opleiding tot bouwkundig tekenaar in Rotterdam en vestigde zich in 1915 in Amsterdam. In Amsterdam werkte hij voor het architectenbureau van Eduard Cuypers en later ook bij H.A.J. en J. Baanders. Bij het laatste bureau maakte hij kennis met de strakkere en monumentale variant van de Amsterdamse School die in veel van de ontwerpen van het bureau Baanders te zien was. Blijkbaar heeft dit indruk om Luthman gemaakt want een dergelijke stijl is goed terug te zien in Gebouw A.

Luthman werkte in 1920 bij het bureau voor Landsgebouwen toen hem werd gevraagd Gebouw A te ontwerpen. De belangrijkste eis was dat het gebouw onbrandbaar moest zijn waardoor er geen gebruik gemaakt kon worden van ijzer en hout en het geheel uit beton gemaakt is. De zendtoren was 48 meter hoog en daar achter bevond zich de machinehal. Luthman had zich bij het ontwerp laten inspireren door een sfinx en deze vorm is er ook duidelijk in te herkennen. Maar door de vorm van het gebouw werd het ook regelmatig de kathedraal genoemd.

Gebouw A is een gebouw ontworpen in de art deco stijl, maar heeft ook duidelijke invloeden van de Amsterdamse School. De invloed van deze stijl is ook te zien in de beeldhouwwerken. Het gebouw is versierd met beeldhouwwerken van Hendrik van den Eijnde. Al eerder had hij meegewerkt aan de beelden waarmee het Scheepvaarthuis, ontworpen door Jo van der Mey, versierd werd. Hij maakte tijdens zijn lange carrière veel gevelversieringen, veelal voor gebouwen in de Amsterdamse School stijl.

Met het geld dat beschikbaar wordt gesteld door de provincie Gelderland wordt onder andere de prachtige vloer van Gebouw A gerestaureerd en ook wordt er een lift voor invaliden aangebracht om zo verder bij te dragen aan de herbestemming van het gebouw.

Meer informatie:
Staatsbosbeheer
NAI
Geschiedenis Radio Kootwijk
De Stentor

Foto's:
- Gebouw A:Wiep Keiken
- Bouw: Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten