12 feb. 2012

Lezing en excursie Plan van Gool

Het Van Eesterenmuseum organiseert aankomende week een lezing en excursie met als onderwerp het Plan van Gool van de architect Frans van Gool. De lezing vindt plaats op woensdag 15 februari van 20.00-22.00 uur in het Van Eesterenmuseum en de excursie is op zondag 19 februari om 13.45 en vindt plaats in Amsterdam-Noord.

Frans van Gool (3 mei 1922) werd geboren in Antwerpen maar groeide op in Rotterdam. Hij voltooide de mts en volgde een cursus voortgezette bouwkunst. Hij kreeg een baan bij het vooraanstaande architectenbureau Van den Broek en Bakema en was nauw betrokken bij het ontwerp van de Rotterdamse Lijnbaan, het eerste geplande winkelcentrum van Nederland.

Na enkele jaren stapte Van Gool over naar de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam en was betrokken bij meerdere woningbouwprojecten in het kader van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van Van Eesteren. Woningen naar zijn ontwerp zijn te vinden in de Westelijke Tuinsteden, Noord en Watergraafsmeer.

In 1957 verliet Van Gool de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam en begon hij samen met de architecten A.N. Oyevaar en H.W.C. Stolle zijn eigen architectenbureau. Het meest bekend uit deze periode zijn de 1100 woningen die Van Gool ontwierp in Buikslotermeer in Amsterdam-Noord. Dit project wordt het Plan van Gool genoemd.

De lezing op 15 februari van Endry van Velzen, van architectenbureau Nijl Architecten, zal gaan over de architect Van Gool en met name over het Plan van Gool in Amsterdam-Noord. Ook zal Van Velzen aandacht besteden aan de renovatie van deze woningen waar door velen heel verschillend over wordt gedacht. De excursie van 19 februari zal plaatsvinden in Amsterdam-Noord. Het is een wandeling van ongeveer anderhalf uur en er is waarschijnlijk een mogelijkheid om een van de woningen te bezoeken. Daarnaast zal er worden ingegaan op de huidige problematiek rond de renovatie.

Informatie:
Lezing op woensdag 15 februari 2012 van 20.00-22.00. Kosten 5 euro incl. koffie en thee.
Excursie op zondag 19 februari 2012 om 13.45. Kosten 7,50 euro incl. koffie en thee.

Voor meer informatie en aanmelden voor de lezing en/of excursie: vaneesterenmuseum.nl

Bronnen:
Van Eesterenmuseum
Het Breed ontworpen door Van Gool
Parool stadsgezichten over Het Breed

Foto: Karina van Tol

Geen opmerkingen:

Een reactie posten