4 jan. 2012

Veiling van het tapijt in theater Tuschinski

Altijd al een stukje film- of architectuurgeschiedenis willen bezitten? Pak dan nu nog snel je kans. Pathé, eigenaar van het Art-Déco Tuschniskitheater in Amsterdam veilt delen van het beroemde tapijt uit de hal van de bioscoop. Op 13 januari zal er een nieuw tapijt worden gelegd en er kan tot 9 januari geboden worden op één of meer van 36 delen. Men mag zelf bepalen op welk deel men biedt. Het geld dat met de veiling wordt opgebracht gaat naar de Anne Frank Stichting.

Het door Jaap Gidding ontworpen, 130m2 grote tapijt is overigens niet het originele tapijt, het is inmiddels al vier keer eerder vervangen vanwege slijtage. In de loop der tijd heeft het originele ontwerp echter veel te verduren gehad. De kleuren hebben aan felheid ingeboet en ook het lijnenspel is niet meer zo precies als het oorspronkelijk was ontworpen. De kern van het ontwerp vormt een adelaar, een verwijzing naar de vlag van Polen, het geboorteland van Abraham Tuschinski. De kop van de adelaar is in de loop der jaren van kijkrichting veranderd door een fout met de fotografie van het tapijt.

Het Tuschinski theater vormt een waar totaalkunstwerk. Het is mengstijl van verschillende, in die tijd populaire stijlen, maar heeft vanwege de extravagante en vurige details nog het meest weg van de Art-Déco. Hoewel Hijman Louis de Jong wordt genoemd als ontwerper van het gebouw, is het in feite een “gesamtkunstwerk” door meerdere ontwerpers. Het gebouw zou niets zijn zonder het interieur, de stijlkamers, het tapijt en de keramische tegels aan de gevel.

Hijman Louis de Jong, de architect van het gebouw was door Tuschinski uitgekozen vanwege zijn Joodse achtergrond. In Amsterdam heeft deze architect niet veel meer gebouwd. Hij heeft voornamelijk woningbouw op zijn naam staan. Hoewel zijn woningbouw aan de Lairessestraat in Amsterdam Zuid een niet te ontkennen monumentaliteit en oog voor detail bezit, is hem in zijn verdere carrière geen andere dergelijke opdrachten gegunt. Het theater is zijn meesterwerk en kan met recht de mooiste bioscoop van Nederland worden genoemd. In 2002 heeft het gebouw een grondige renovatie ondergaan.

Bekijk ook een filmpje over de geschiedenis van het theater in verband met 90 jaar Tuschinski hier.

Bieden op het tapijt kan hier.

Bronnen:
- Wikipedia
- jessegoossens.nl

Afbeeldingen:
- Afbeelding tapijt: tuschinskitapijtveiling.nl
- Foto: SPQA Amsterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten