7 jan. 2012

Theater voorstelling Wijdeveld Boven de Stof

Op initiatief van het architectuurcentrum Nijmegen wordt aldaar een theatermonoloog gehouden over het leven en werk van de architect Wijdeveld. In het stuk wordt een wereld geschetst waarin fantasie werkelijkheid is geworden.

Wijdeveld
Wijdeveld was absoluut een bijzondere architect. Flamboyant en bekend bij iedereen is hij meer nog dan om zijn gebouwde oeuvre, vooral bekend geworden om zijn visionaire en vaak ongrijpbare ideeën over maatschappij, architectuur en stedenbouw. Zo heeft hij plannen gemaakt voor de stedeloze stad, een concept waarbij mensen wonen in grote woontorens, verbonden met snelwegen in een groen landschap dat als een bosstrook tussen Zandvoort, via Amsterdam tot aan Apeldoorn zou komen te liggen. Één van zijn meest fantastische plannen was een gat in de aarde van 15 mijlen diep, dat als een kegel de aarde in stak en waarin een internationaal geologisch onderzoekcentrum in gelegen was.


Wendingen
Hendrik Theodorus Wijdeveld (ook wel Dutchy genoemd) was ook oprichter en eindredacteur van het tijdschrift Wendingen, een revolutionair en invloedrijk tijdschrift over vormgeving, architectuur en typografie dat nationaal en internationaal veel waardering kreeg en dat vooral handelde over de Amsterdamse School.

De theatervoorstelling speelt in het Architectuur Centrum Nijmegen, maar is ook te boeken tot 2 juni. Meer informatie vindt u op theaterwijdeveld.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten