2 jan. 2012

Stadsgezichten Het Parool: De Portugees-Israëlitische Synagoge

Op 20 december 2011 is de Portugees-Israëlitische Synagoge aan het Mr. Visserplein te Amsterdam na een renovatie van bijna twee jaar feestelijk geopend. Het gebouw werd opgeleverd in 1675 en was toen de grootste synagoge in Europa en was ontworpen door Elias Bouman en Daniël Stalpaert, die ook het huidige Scheepvaartmuseum heeft ontworpen.

Het is erg bijzonder dat het gebouw nog nagenoeg origineel is en dat ze nog net als in de zeventiende eeuw geen gebruik maken van elektriciteit maar van kaarslicht. Ieder jaar tijdens de Museumnacht is de synagoge verlicht met duizenden kaarsen, een erg bijzondere ervaring!
Het gebouw is de afgelopen jaren gerenoveerd door het architectenbureau Rappange en ook zijn er geklimatiseerde schatkamers aangebracht in de kelder waardoor ook de bijzondere collectie ceremoniële voorwerpen goed bewaar en tentoongesteld kunnen worden.

In de rubriek Stadsgezichten wordt voornamelijk aandacht besteed aan de rijke en bijzondere geschiedenis van deze synagoge die sinds 21 december 2011 ook weer voor publiek toegankelijk is en zeker een aanrader om een te bezoeken!

Lees het artikel op parool.nl
Foto: www.parool.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten