Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan het voormalige beursgebouw van architect Berlage aan het Damrak. Met een rondleiding wordt u een unieke kans geboden om de minder makkelijk toegankelijke delen van het gebouw te zien. De rondleiding van ruim een uur is de moeite waard, aangezien de mooiste delen van het gebouw worden bezocht, inclusief de oude Kamer van Koophandel en een bestijging van de toren.
In een periode van economische groei is de Beurs tussen 1898 en 1903 gebouwd als vervanging voor de te klein bevonden Beurs van Zocher, een voorloper die op de plek van de huidige Bijenkorf stond. In de beurs werden naast aandelen, ook graan en goederen verhandeld. Inmiddels is de Beurs het tehuis van het Nederlands Philharmonisch Orkest en worden de ruimtes commercieel verhuurd voor recepties, vergaderingen of congressen.
Onder leiding van een gids van Artifex, wordt de architectuur en de geschiedenis van het gebouw behandeld, alsook het socialistische gedachtegoed dat, ondanks de functie als kapitalistische beurs, door Berlage een plek heeft gekregen in het gebouw. Ondanks dat bij de meesten het exterieur overbekend is, is het gebouw één van de mooiste voorbeelden van de voor Berlage kenmerkende vormentaal en het bezoeken toch meer dan waard. Het gedachtengoed van het gesamtkunstwerk, het verlangen om een totaalervaring te creëren waarbij ideologie, maatschappij, kunst, eerlijke constructie en de functie van het gebouw zouden samensmelten tot één geheel is duidelijk te zien in het in zeer goede staat verkerende interieur.
Voor het decoratieprogramma werd Berlage geholpen door Jan Toorop (tegeltableaus), Richard Roland Holst (muurschilderingen), Lambertus Zijl (beeldhouwwerk), Albert Verweij (verzen), Antoon Derkinderen (glas in lood) en Joseph Mendes da Costa (interieurs). Berlage was zelf verantwoordelijk voor het meubilair.
Reserveren is gewenst en kan via beursvanberlage.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten