28 jun. 2014

Ad Grimmon, Interieurarchitect en kleurmeester

In het laatste nummer van het tijdschrift Amstelodamum stond een uitgebreid artikel over interieurarchitect en meubelontwerper Ad Grimmon (1883-1953). Het artikel is geschreven door een achternicht van de architect, Cilly Jansen, tevens architectuurhistorica. Ad Grimmon werkte lange tijd als gemeentelijk interieur architect en was zo onder andere verantwoordelijk voor het interieur van het Amsterdamse stadhuis (Prinsenhof, nu Hotel The Grand).

Aan de hand van een portret, waarin zij de gelaatstrekken van haar eigen familieleden herkende, ging zij op onderzoek uit naar haar verre oud-oom. Zij kreeg daarbij de hulp van het Amsterdam Museum, dat een deel van zijn werk in de collectie heeft opgenomen.

Na een leerperiode aan de Ambachtsschool en het befaamde bureau van Eduard Cuypers, werkte Grimmon als meubelontwerper voor meubelwinkel ’t Woonhuys. Na een reis naar Zuid-Amerika met Barend van den Nieuwen Amstel keerde hij terug naar Amsterdam, waar hij aan de slag kon bij Publieke Werken. Ad Grimmon werkte lange tijd in de stijl van de Amsterdamse School, maar groeide, net als andere architecten, langzaam richting het Nieuwe Bouwen.

Veel van zijn werk is inmiddels verdwenen, maar Jansen heeft toch een uitgebreide oeuvrelijst weten op te stellen. Opvallend hierop zijn het interieur van een woonhuis aan de De Lairessestraat 39, het Wilhelmina Gasthuis en het Stationsgebouw van Schiphol.

Het artikel verscheen in de juni-uitgave van het tijdschrift Amstelodamum. Voor degenen die het tijdschrift niet op de mat ontvangen is het betreffende nummer ook te verkijgen bij uitgeverij Bas Lubberhuizen.

Daarnaast is er een uitgebreide website opgezet met meer beeldmateriaal en een bredere uitwerking van verschillende thema’s.

Bron: adgrimmon.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten