18 feb. 2014

Lezing en tentoonstelling Gerrit Jan Rutgers, het gezicht van Plan Zuid

Vanaf 15 maart 2014 zal in Bezoekerscentrum De Dageraad een tentoonstelling te zien zijn over het leven en het werk van de Amsterdamse School architect Gerrit Jan Rutgers (1877-1962). Als één van de meest productieve architecten die invulling gaven aan Plan Zuid was hij verantwoordelijk voor vele gezichtsbepalende bouwwerken, waardoor hij met recht het gezicht van Plan Zuid genoemd kan worden. De tentoonstelling wordt bij de opening ingeleid met een lezing door Sebas Baggelaar.

Architect Rutgers leerde het vak al vroeg in zijn geboorteplaats Ellecom op de Veluwe, maar het was in Amsterdam dat zijn carrière een grote vlucht nam die tot na de Tweede Wereldoorlog zou duren. Het belangrijkste deel van zijn werk bouwde hij tussen 1920 en 1939 in de nieuwe uitbreidingswijken van Amsterdam. Waar de Amsterdamse School bekendheid kreeg met enkele spectaculaire ontwerpen voor arbeiderswoningen, besteedde Rutgers ook aandacht aan het praktische aspect in zijn ontwerpen, waardoor het ook toegankelijk werd voor het grote publiek. Zijn fenomenale oeuvre is herkenbaar aan de met zorg toegepaste sierlijke detaillering in metsel- en smeed- en beeldhouwwerk.

Rutgers’ gebouwen markeren bijzondere sleutellocaties in de stad. Zijn werk omvat naast villa’s en rijtjeshuizen ook arbeiderswoningen en meubilair. De meeste Amsterdammers zullen hem echter kennen van de zwierige rode bebouwing aan het Roelof Hartplein en het Carlton Hotel aan de Vijzelstraat. Met tevens ontwerpen voor de uitbreiding van het Hotel American, het daarbij horende beroemde café en de verbouwing van het Amstel Hotel had Rutgers de drie grootste en meest prestigieuze hotels onder zijn hoede en bouwde hij een reputatie op als expert van hotel-architectuur.

De tentoonstelling is vanaf 15 maart 2014 te bezoeken in Bezoekerscentrum De Dageraad, Burgemeester Tellegenstraat 128. Bij de opening zal een lezing worden gegeven.

De kosten voor de lezing bedragen €15,00 inclusief koffie/thee voor aanvang en afsluitend een drankje. Studenten en houders van een Stadspas krijgen €2,50 korting op de toegangsprijs.
Aanvang lezing: 16.30, inloop vanaf 16.00.

Voor de lezing is reserveren noodzakelijk. U kunt online boeken via het reserveringsysteem op www.hetschip.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten