14 jun. 2012

Weteringschans 141 van Gerrit Rietveld en Piet Kramer

Het Stedelijk Museum bereidt één van haar permanente tentoonstellingen voor, zo meldt zij in een persbericht. Een slaapkamer, ontworpen door Gerrit Rietveld in 1926 voor de familie Harrenstein die woonden op de Weteringschans 141 in Amsterdam. Een aantal jaren eerder, in 1919, heeft Piet Kramer ook een groot deel van het huis mogen inrichten, inclusief een nieuwe pui en entreepartij op de begane grond. Deze pui is het enige wat op locatie van de ontwerpen is overgebleven.


De slaapkamer werd ontworpen voor de kinderarts Reinder Harrenstein (1888-1971) en zijn vrouw, An Schräder. Deze laatste was de zus van Truus Schröder-Schräder, met wie Rietveld het Rietveld-Schröder huis in Utrecht ontwierp in 1923-1924. De kamer is samen volledig volgens de beginselen van De Stijl ontworpen, inclusief het gebruik van primaire kleuren en verschillende grijstinten.

De Harrensteins waren een vooraanstaand koppel in de avant-garde kringen. An Harrenstein-Schräder was betrokken bij de vrouwenbeweging en was hoofdredactrice van het gelijkgestemde tijdschrift De Werkende Vrouw. Ook was het koppel bevriend met verschillende vooraanstaande kunstenaars en architecten.

De slaapkamer zal één van de toonaangevende objecten zijn uit het vernieuwde Stedelijk Museum en zal er ter plekke worden herbouwd en zal met afmetingen van 3 x 5 x 6m ook één van de ruimtelijkste objecten zijn. Ook het meubilair dat specifiek voor de slaapkamer werd ontworpen is nog aanwezig.

Ook uit het huis, is van de hand van Piet Kramer een studeerkamer in bezit van het Stedelijk Museum. Beide werden begin jaren ’70 door het Museum verworven. Piet Kramer moet rond 1918 de opdracht hebben gekregen om een groot deel van de woning te verbouwen. Naast de eerder genoemde studeerkamer en pui heeft Kramer ook de vestibule, het trappenhuis en een biblotheek.

Conservator Ingeborg de Roode vertelt meer over de Stijlkamer van Rietveld op haar blog.

Plattegrond SlaapkamerBronnen:
- Persbericht Stedelijk Museum
- Documentatie bij verbouwing Harrenstein, Centraal Museum Utrecht

Afbeeldingen:
- Pui: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam
- Vestibule Kramer: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam
- Slaapkamer Rietveld: Centraal Museum Utrecht
- Plattegrond: Centraal Museum Utrecht


Geen opmerkingen:

Een reactie posten