5 jun. 2012

Excursie Langs de Amsterdamse School met Heemschut

Erfgoedvereniging Heemschut organiseert op woensdag 29 Augustus een dagvullend programma langs de hoogtepunten van de Amsterdamse School. Tijdens de excursie wordt zowel het Scheepvaarthuis van Joan van der Meij als Het Schip van Michel de Klerk aangedaan, De excursie is ook toegankelijk voor niet leden, maar u moet snel zijn, want het aantal plekken is beperkt.

Vanaf de jaren ’10 van de vorige eeuw ontstond in Amsterdam een expressieve stroming in de architectuur die gedurende twee decennia beeldbepalende was voor de stad.

De Amsterdamse School kenmerkt zich door uitbundige composities van baksteen, vele versieringen, aandacht voor symboliek en zorgvuldig uitgekozen materialen. Er was aandacht voor het totale beeld en integratie van architectuur, kunst en ambacht, waardoor naast het exterieur ook aan het interieur, meubilair en beeldhouwwerk gewerkt werd. Rond 1920 kwam de stijl tot zijn hoogtepunt toen architecten zich, gedreven door socialistische idealen, stortten op het verbeteren van arbeiderswoningen.

De excursie neemt u mee langs de twee uitersten van hetgeen de stijl te bieden had. Het Scheepvaarthuis van Joan van der Meij vormt naast het startpunt van de stroming tevens het toppunt van de stroming op het gebied van decoratieve uitspattingen en samenwerking tussen verschillende ontwerpers. Het Schip van Michel de Klerk is het meest karakteristieke voorbeeld van hoe de stijl werd ingezet als middel voor de verheffing van de arbeidersklasse.

Programma
10:30 verzamelen in de lunchroom bij het museum
11:00 - 12:00 Rondleiding bij museum Het Schip
12:00 - 13:00 Lunch
13:00 - 13:30 Vertrek met bus 22 naar het Scheepvaarthuis
13:30 - 15:00 Rondleiding in het Scheepvaarthuis
15:00 Afsluiting met koffie

Aanmelden (maximaal 20 personen)
Aanmelden voor deze excursie kan via de website van Heemschut.

Kosten voor de rondleiding bedragen €29,95 voor leden van Heemschut of €32,95 voor niet-leden, inclusief de lunch, toegang van het museum en koffie bij de afsluiting. Niet inbegrepen is het openbaar vervoer en de koffie bij de ontvangst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten