22 apr. 2012

De Nationale Molendag

Op zaterdag 12 en zondag 13 mei vinden de Nationale Molendagen plaats. Op deze dag worden veel molens voor publiek opengesteld en er vinden veel verschillende activiteiten plaats. Sinds 1974 vindt de Nationale Molendag plaats op de tweede zaterdag van mei en dit jaar zijn er ook veel activiteiten op de zondag. Het is de dag waarop zo veel mogelijk molens draaien en is uitgegroeid tot hét molenevenement.

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door De Hollandsche Molen, vereniging tot het behoud van molens in Nederland en wil zo aandacht vragen voor de mooiste monumenten in het Nederlandse landschap, de molen. Naast de Nationale Molendag organiseren ze ook provinciale en regionale molen- en maaldagen. De vereniging zou het aantal evenementen graag uitbreiden, te beginnen bij meer deelnemende molens en meer bezoekers op de molendagen.

Sinds 2001 wordt De Hollandse Molen gesteund door de BankGiroLoterij en ontving zij in totaal ongeveer 4,5 miljoen euro. Vanaf 2011 ondersteunt zij ook de nationale molendagen en is er de BankGiroLoterij Molenprijs. De winnaar is de molen met de best beoordeelde restauratie of herstelplan en wordt door het publiek gekozen.

In en om Amsterdam doen vier molens mee aan de Nationale Molendagen. De Riekermolen in Amsterdam-Buitenveldert en d’Admiraal in Amsterdam-Buiksloot zullen op deze dagen draaien, de laatste zal zelfs malen. Van de Akermolen/Oude molen in Amsterdam Osdorp is slecht een deel over en draaien is helaas niet meer mogelijk, bezoeken echter wel! De laatste deelnemende molen is De Bloem/De Blom aan de Haarlemmerweg die alleen op zaterdag 12 mei geopend zal zijn voor publiek. Bij de molens zal uitleg gegeven worden over de molen en het werk van een molenaar. Voor jong en oud zal er op de Nationale Molendagen genoeg te zien en te leren zijn!

Voor meer informatie: De Nationale Molendag
Foto door Robert Berkovits op De Hollandse Molen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten