1 mrt. 2012

Nieuwe stukken uit archief tentoongesteld in Cuypershuis

Op ArchiNed is een interessant artikel te vinden dat de discussie en verschillende meningen over de positie van Cuypers in het Nederlandse architectuurgeschiedenis aan de kaart stelt. Cuypers staat de laatste tijd veelvuldig in het nieuws nu zijn beide meesterwerken in de steigers staan. Ook het in 2011 nieuw opgezette Cuypershuis, gevestigd in zijn eigen voormalige woonhuis en atelier, zorgde in het afgelopen jaar voor een opleving in de aandacht. Het is tevens het eerste museum geheel gewijd aan een enkele architect.

Het artikel besteed ook kritische aandacht aan de exposities die momenteel in het museum in Roermond te zien zijn. Zowel de vaste tentoonstelling als de eerste wisseltentoonstelling, "Oud papier?", een expositie over de meer dan 350 tekeningen en tamponeersjablonen voor het snel aanbrengen van grote hoeveelheden decoraties die zijn teruggevonden op de zolders van het museum.

In het artikel vraagd Violette Baudet zich af waarom er niet meer aandacht wordt besteed aan de discussie over de mate van vernieuwing van de idee├źn van Cuypers. Ik kan mij voorstellen dat men bij het Cuypersmuseum overtuigd is dat de positie van de architect niet ter discussie staat en deze daarom geen voorrang geeft. Een bezoek aan het museum zal uitsluitsel geven.

Lees het artikel hier.

De website van het Cuypershuis.
De expositie Oud Papier? De Gevonden Sjablonen loopt nog tot 4 november van dit jaar.

Afbeelding: cuypershuisroermond.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten