2 feb 2012

Mausoleum van Oscar Carré is op zoek naar sponsors

Het mausoleum van Oscar Carré is in de loop der tijd flink beschadigd geraakt en nu is er nu de stichting Stichting Mausoleum Oscar Carré (SMOC) opgericht om sponsoren te vinden voor de restauratie van het neoclassicistische graf. Oscar Carré is de man achter het Theater Carré aan de Amstel en zijn programma’s waren een tijd lang zo populair, dat het hem de rijkste man van Nederland maakte. Dit succes bleek in de tijd niet altijd een vanzelfsprekendheid. Gelukkig heeft Oscar Carré die begon als circusdirecteur, dat niet mee hoeven maken. Nu moet het mausoleum waar hij met zijn vrouw rust, worden gerestaureerd om het stukje geschiedenis dat hij schreef voor volgende generaties te behouden, zo meldt het Parool.

Oscar Carré kwam uit een Frans/Duitse familie van circusartiesten, die met circusvoorstellingen met vooral paarden, furore maakte aan het einde van de 19e eeuw. Dit werd zo succesvol, dat na het steeds verhuizen naar grotere pistes, hij in 1887 een nieuw gebouw liet ontwerpen voor zijn voorstellingen. De naam van het gebouw is vernoemd naar deze excentrieke man en was dus niet, zoals veel mensen tegenwoordig wel denken, gebaseerd op de vorm van het gebouw. De architecten Vuyk en Van Rossem, die Carré de opdracht gunde, waren van oorsprong ingenieurs die ervaring hadden opgedaan met de bouw van industriele gebouwen, zoals fabrieken, bedrijfsgebouwen en pakhuizen, zoals gebouw Hollandia in de Zaanstreek.

Het circus kon, onder directie van Carré worden gezien als het meest toonaangevende van Europa tot aan zijn dood in 1911. Hij werd toen bijgezet in het mausoleum, dat hij oorspronkelijk voor zijn vrouw had laten bouwen in 1891, toen zij was omgekomen bij een treinongeluk. Hiervoor werden de zelfde architecten aangetrokken die eerder het theater hadden ontworpen.

Tegen de jaren twintig ondervond het theater, dat inmiddels was omgedoopt tot Theater Carré, veel concurrentie van het nieuwste op het gebied van entertainment in die tijd, de bioscoop. Deze nieuwe vorm van spektakel, waarbij films werden gecombineerd met varieté waren ongekend populair in de jaren ‘20 en dreef het theater bijna tot faillissement
In de jaren dertig ging het weer een stuk beter met het theater, maar eind jaren zestig was het gebouw zo verouderd, dat er sprake was van het slopen van het pand, maar de gemeente gaf hier na de vele protesten geen vergunning voor. Vanaf 1977 mocht het theater het Predicaat Koninklijk voeren.

Het theater is inmiddels een rijksmonument en is in 2004 uitvoerig gerestaureerd, het door water overlast geteisterde mausoleum op Zorgvlied hoopt dat ook binnenkort te mogen meemaken.

Bronnen:
- Het Parool
- Wikipedia
- Carre.nl historie
- Het geheim van Carré

Foto's:
- Mausoleum: Stichting Mausoleum Oscar Carré
- Theater: Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten