14 dec 2011

Boek: De Amsterdamse School, verbeelde idealen

Eerder dit jaar is een nieuw boek uitgekomen: De Amsterdamse School, verbeelde idealen. Het boek is eigenlijk al een tijdje uit, maar het is toch de moeite waard om even te bespreken. Bovendien bestaat ons blog nog niet zo lang, dat we kunnen spreken van dat we het hebben gemist. Het boek is uitgegeven door Museum Het Schip, de auteurs zijn hier ook bij betrokken en ook de fotograaf heeft eerder voor het museum gefotografeerd. Het boek is vooral groot en dik. Met afmetingen van 24x33cm moet er absoluut een plek voor in de kast voor worden vrijgemaakt.
Hoewel de Amsterdamse School als stijl de laatste jaren enorm populair aan het worden is, blijft het op het gebied van boeken en publicaties verrassend mager. Waarschijnlijk omdat er in de loop der jaren ‘70 en ‘80 al veel over is gepubliceerd. Aangezien deze boeken al lang niet meer in de boekwinkels te koop zijn, is er op dit moment geen boek op de markt met een uitgebreide toelichting over de achterliggende filosofie of de stijl in een historische context plaatst. De boeken die in de afgelopen jaren zijn uitgebracht, gingen vooral in op specifieke deelonderwerpen, of waren snelle fotoboeken met bescheiden uitleg en brachten zelden nieuwe inzichten.

Dit nieuwe boek is dan wel geen wetenschappelijk werk over de bouwstijl, het is wel degelijk vernieuwend. Voor het eerst wordt de Amsterdamse School recht gedaan om hetgeen zij werkelijk is: een sier- en totaalkunst. Een sierkunst is in feite het beste te ervaren met het oog en dat is precies waar dit boek in uitblinkt. De totaalkunst is de beleving van de Amsterdamse School in al haar sapecten. De ondertitel laat zien dat dit ook het streven was.

Een vijftiental topstukken van de Amsterdamse School komen aan bod en worden prachtig op de foto gezet. Bijzonder zijn ook de nieuwe ontdekkingen van Amsterdamse School in andere delen van het land, zoals de panden van Hurks in Roosendaal. Ik mis alleen zo nu en dan een overzichtfoto van het gehele gebouw. Er is veel aandacht voor details, maar de stijl is ook bijzonder als gebouwen in hun geheel worden bekeken. Ook laten de auteurs de kans liggen om de iets onbekendere, maar zeker niet minder spectaculaire gebouwen van andere architecten een kans te geven. Desondanks zijn de foto’s vaak adembenemend en er wordt ook aandacht geschonken aan het aspect van de toegepaste kunst, zoals aardewerk, klokken en textiel.

Het enige minpunt van het boek is de vormgeving. Zoals de kaft is vormgegeven is het boek ook van binnen: enigszins rommelig en met kleine foto's geeft het de indruk dat het snel in elkaar is gezet. Door het plaatsen van kleine foto’s willekeurig op de pagina’s, met veel wit er tussen, komt de visuele kracht van de Amsterdamse School vaak niet tot zijn recht. Desondanks is het boek een welkome toevoeging aan de bibliotheek.

De Amsterdamse School, verbeelde idealen van Menno Jonker, Floris Leeuwenberg en Alice Roegholt is te koop voor €45,- in de museumwinkel van Museum Het Schip, in het Stadsarchief en verder in elke boekhandel die kunst en architectuur in zijn schappen heeft staan. 223 pagina’s met foto’s van de Amsterdamse School in al haar facetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten