28 nov. 2011

Heropening Scheepvaartmuseum

Na jaren van verbouwen is begin oktober het Scheepvaartmuseum te Amsterdam heropend. Het museum is gevestigd in ’s Lands Zeemagazijn op het eiland Kattenburg dat in gebruik genomen werd in 1656 en ontworpen is door de architect Daniël Stalpaert. ’s Lands Zeemagazijn werd gebruikt als pakhuis en was gebouwd in opdracht van de Admiraliteit van Amsterdam. Er bestonden vijf Admiraliteiten die zorgden voor de bescherming van koopvaardijschepen. Het door Stalpaert ontworpen pakhuis was bedoeld voor de opslag van onder andere kannonen en scheepsuitrustingen.

Daniël Stalpaert was vanaf 1648 stadsbouwmeester en heeft in die functie het stadhuis (tegenwoordig het paleis) op de Dam afgemaakt naar ontwerp van Jacob van Campen. ’s Lands Zeemagazijn trok al in de eigen tijd veel bekijks en werd ook in zeventiende eeuwse stadsgidsen veelvuldig genoemd. Het gebouw diende vanaf het eind van de achtiende eeuw als pakhuis van de marine tot het begin van de jaren zeventig van de twintigste eeuw, toen het gebouw in gebruik werd genomen door het Scheepvaartmuseum. In 2007 werd het gebouw gesloten voor een grote renovatie en na jaren van verbouwen werd het geopend op 2 oktober 2011. Bij de verbouwing is er een overkapping gekomen boven de grote binnenplaats, is er een nieuwe bibliotheek gekomen en is er meer ruimte gemaakt voor de nieuwe vaste opstelling.

Het Scheepvaartmuseum had een wat stoffig imago en was een museum voor liefhebbers van globes en scheepsmodellen. Om dit imago tegen te gaan heeft het Scheepvaartmuseum flink uitgepakt. Van schoolklassen tot de globeliefhebber, iedereen komt aan zijn trekken. Een groot spektakel is de Zeereis, waarbij men in de voetsporen van Michiel de Ruyter treedt. Op de website wordt het een attractie genoemd en dat is ook precies wat het is. De bezoeker loopt door verschillende ruimtes en maakt door middel van beelden en geluiden een reis door de scheepvaartgeschiedenis van Nederland. Het is erg mooi gemaakt en maakt veel indruk maar heeft het museum ook al de naam van Eftelingmuseum opgeleverd.

Naast deze ongewone museale attractie is er in het museum gelukkig ook genoeg aandacht besteed aan de vaste tentoonstelling. Van jong tot oud, aan iedere doelgroep is gedacht. Voor de allerkleinste tot zes jaar is er Matje & Roosje en Circus Zee. Voor de wat oudere kinderen is er Het verhaal van de Walvis waar ingegaan wordt op de Nederlandse walvisvaart en de walvis en waarbij er op een leuke en niet te nadrukkelijke manier veel gebruik is gemaakt van multimedia. Daarnaast is er voor middelbare scholieren en volwassenen Zie je in de Gouden Eeuw waarbij de bezoeker kennis maakt met een van de belangrijkste periodes van onze geschiedenis en de rol die de scheepvaart daarbij speelde. Ook is er aandacht voor de huidige situatie van de Amsterdamse haven en hebben ook de globes, scheepsmodellen en navigatieapparatuur een mooie plek gekregen in het nieuwe museum. Daarnaast is er een ruimte met als onderwerp scheepsfoto’s en kan de bezoeker plaatsnemen in riante fauteuils om de verhalen achter de foto’s te beluisteren. Als laatste valt dan nog de replica van het VOC-schip de Amsterdam te bezoeken die aan de steiger achter het museum ligt.

Het stoffige imago is door deze renovatie zeker niet meer van toepassing op het nieuwe Scheepvaartmuseum. Het museum laat de bezoekers van alle leeftijden op een moderne wijze kennismaken met het zeevarende verleden van ons land en is zeker een aanrader. Daarnaast is door de renovatie ook het gebouw van Stalpaert weer in ere herstelt en mag het met recht ook in onze tijd genoemd worden in reisgidsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten