20 nov. 2011

Tentoonstelling: Rechte stoelen, rechtschapen burgers

De meeste mensen kennen H.P. Berlage van de gebouwen die hij ontwierp, zoals de Beurs in Amsterdam. Maar Berlage was niet alleen architect, hij maakte ook veel ontwerpen voor meubilair. In 1900 opende hij samen met Jac. van den Bosch op het Rokin te Amsterdam ’t Binnenhuis, een van de eerste interieurwinkels.

Het Gemeentemuseum in Den Haag besteedt in de tentoonstelling Rechte stoelen, rechtschapen burgers aandacht aan het meubilair van Berlage en Van den Bosch. In deze tentoonstelling staat met name de welvarende klantenkring centraal, waar onder andere Henri Polak, Floor Wibaut en de familie Fentener van Vlissingen deel van uitmaakte. Ook de broers Anton en Gerard Philips lieten hun villa’s in Eindhoven inrichten door Berlage en Van den Bosch en lieten hun eigen gloeilampen monteren in handgesmede armaturen van ’t Binnenhuis. De tentoonstelling laat zien wat deze klanten kochten en hoe de ontwerpen ook tegenwoordig nog in interieurs te vinden zijn.

Fotograaf Johannes Schwartz maakte voor deze tentoonstelling een serie foto’s van meubilair uit ’t Binnenhuis in hedendaagse interieurs. Deze foto’s vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling. Schwartz wilde hiermee laten zien hoe de meubels ook tegenwoordig nog deel uitmaken van het interieur van de erfgenamen van de klanten van Berlage en Van den Bosch.

De tentoonstelling is nog te zien tot 4 maart 2012 in het Gemeentemuseum Den Haag.

Bron: gemeentemuseum.nl

Bekijk ook onze recensie van de tentoonstelling 't Binnenhuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten