Isaac Israëls is een van de belangrijkste Nederlandse impressionisten. Vanaf vandaag tot 26 augustus is er in het Stadsarchief Amsterdam een tentoonstelling te zien over Israëls (1865-1934), Isaac Israëls in Amsterdam. Het is de eerste tentoonstelling over Israëls die betrekking heeft op zijn Amsterdamse werk. Rondom deze tentoonstelling organiseert het Stadsarchief verschillende activiteiten waaronder een stadswandeling op elke zondag om 14.00 uur.
Israëls werd geboren in Amsterdam op 3 februari 1865 als zoon van schilder Jozef Israëls. In 1871 verhuisde het gezin naar Den Haag. Hij leerde schilderen in het atelier van zijn vader en ging van 1878 tot 1880 naar de kunstacademie in Den Haag. Hij bleek al op jonge leeftijd zeer talentvol, in 1881 kocht Hendrik Willem Mesdag al voor de voltooiing ervan een schilderij van hem. In 1886 ging hij in Amsterdam wonen waar hij zich weer inschreef op de kunstacademie om zijn opleiding af te maken. Hij volgde echter maar een jaar lessen en stopte met de opleiding omdat hij er niets meer kon leren.
Tussen 1903 en 1923 verbleef Israëls voornamelijk in Parijs en Londen. In Parijs werd hij beïnvloed door de werken van Edgar Degas en Henri de Toulouse-Lautrec. Hij schilderde er vooral specifiek Parijse motieven: mensen in parken, in cafés. Daarna verbleef hij van 1913 tot 1915 in Londen en reisde hij in 1921 naar Java. Vanaf 1923 tot aan zijn dood in 1934 woonde Israëls in Den Haag.De tentoonstelling in het stadsarchief richt zich op de periode dat Israëls in Amsterdam woonde en werkte. In Amsterdam leerde Israëls verschillende kunstenaars kennen waaronder George Hendrik Breitner en Willem de Zwart. Israëls en Breitner trokken vaak samen de stad in om vluchtige momenten uit het dagelijks leven vast te leggen. Voor de tentoonstelling is veel onderzoek gedaan naar de plekken in de stad die Israëls in beeld heeft gebracht. Door dit onderzoek zijn veel locaties die op schilderijen en tekeningen te zien zijn vastgesteld, met soms verassende resultaten.
Op de tentoonstelling zijn naast de werken uit de collectie van het Stadsarchief ook bruiklenen van het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum, het Gemeentemuseum Den Haag, het Groninger Museum en bruiklenen van verschillende particulieren te zien. Veel van deze werken zijn nog niet eerder tentoongesteld.
Naast de tentoonstelling organiseert het Stadsarchief Amsterdam ook stadswandelingen langs de plekken waar Israëls inspiratie heeft opgedaan. De stadswandeling voert langs 12 spraakmakende locaties in het centrum van Amsterdam. Er zal aandacht besteed aan het leven en werk van Israëls en de maatschappelijke ontwikkelingen van die tijd. De wandeling start in het Stadsarchief en gaat vervolgens via de Munt, het Koningsplein, de Jordaan, de Noordermarkt naar het eindpunt bij de Haarlemmersluis, vlakbij het Centraal Station.
De stadswandeling vindt iedere zondag gedurende de tentoonstelling (15 juni tot 26 augustus) plaats om 14.00 en duurt ongeveer twee uur.
Info: Iedere zondag van 15 juni t/m 26 augustus. Start om 14.00 uur, aanwezig zijn om 13.45. Kosten 8 euro per persoon. Deelnemers dienen zich vooraf aan te melden bij het Stadsarchief, per telefoon: 020-2511511 of per e-mail: informatie@stadsarchief.amsterdam.nl.
Ook is er een stadswandeling per groep mogelijk van dinsdag tot en met zondag. De kosten zijn 130 euro voor een groep van maximaal 15 personen. Reserveren per telefoon: 020-2511691 of per e-mail: groepsrondleidingen@stadsarchief.amsterdam.nl.
Voor meer informatie: Stadsarchief Amsterdam
Afbeeldingen: Stadsarchief Amsterdam
Geen opmerkingen:
Een reactie posten