15 feb 2012

Onthulling Aziatisch Paviljoen Rijksmuseum

Op donderdag 16 februari zal het nieuwe Aziatische Paviljoen van het Rijksmuseum onthult worden. Het paviljoen is ontworpen door het architectenbureau Cruz y Ortiz die ook verantwoordelijk zijn voor de volledige vernieuwing van het Rijksmuseum en is geplaatst tussen het hoofdgebouw en de Philipsvleugel. Het nieuwe paviljoen biedt plaatst aan een grote en gevarieerde Aziatische collectie die is samengebracht door de Vereniging van Vrienden der Aziatische kunst en het Rijksmuseum.

De gevel van het paviljoen is voorzien van natuursteen en bestaat voor een groot deel uit glas. De ruiten zijn naar de zon toe geplaatst zodat de zon de hele dag het paviljoen kan verlichten en dat passanten al een stukje van de collectie kunnen zien. Het meest opvallend is zijn niet de grote raampartijen maar de vorm van het gebouw. De architecten hebben gekozen voor een kartelvorm en met een duidelijke motivatie. Ze vonden het hoofdgebouw van Pierre Cuypers zeer strak en streng van vorm en wilden dan geen enkele lijn van het paviljoen parallel zou lopen met het hoofdgebouw.

Door deze vreemde vorm is het inrichten van de ruimtes zeer lastig wat enigszins is opgelost door in het midden van het gebouw een wand te plaatsen waardoor er een aparte tentoonstellingruimte ontstaat. Bij de inrichting van het paviljoen er is gekozen voor een duidelijke verdeling naar regio waarbij India, IndonesiĆ«, China en Japan de belangrijkste regio’s vormen. Het is voor veel bezoekers zeer lastig om de verschillende stijlen en beeldtaal te onderscheiden en door een duidelijk indeling naar regio, waarbij de regio’s ook heel letterlijk in verschillende hoeken van het paviljoen geplaatst worden, zal de bezoeker een veel duidelijker beeld krijgen. Daarnaast is er bij het ontwerp van het paviljoen ook goed nagedacht over de beleving van het museum en de Aziatische collectie. Zo zijn er bijvoorbeeld nissen aangebracht in de tentoonstellingszalen waar ruimte is voor kamerschermen en banken zodat de bezoeker alles rustig op zich in kan laten werken en er ook langer zou willen blijven.

Het Rijksmuseum zal haar deuren weer openen in het voorjaar van 2013 en we zijn dan ook erg benieuwd naar dit nieuwe deel van het museum!

Voor meer informatie:
De Architect
Het Rijksmuseum Amsterdam

Foto:
- De Architect


2 opmerkingen:

  1. Grauw en hoekig, zoals het moet in Nederland. Sluit naadloos aan bij Cuypers creatie. Niet? Wie keurt dergelijke als een tang op een varken slaande ontwerpen goed?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zit inderdaad weinig variatie in. Het ontwerp is gekozen door het rijksmuseum, maar het is geodgekeurd door de welstand. waarschijnlijk waren ze aan het slapen.

      Verwijderen