8 feb. 2012

BankGiro Loterij doneert geld voor herinrichting museumtuin Rijksmuseum

De BankGiro Loterij gaat een record bedrag van €64 miljoen verdelen onder culturele instellingen. Het Rijksmuseum krijgt hiervan het grootste deel van ruim €4,3 miljoen, waarvan een deel bedoeld is om de tuinen opnieuw in te richten als beeldentuin. Met een bedrag van €1,5 miljoen kan voor de komende vijf jaar een gratis toegankelijke beeldentuin worden ingericht. De rest van het geld is voor de aankoop van nieuwe werken.

De website van het museum meldt dat daarnaast een anonieme schenker een bedrag van €2 miljoen heeft geschonken voor een reeks zomertentoonstellingen. De nieuwe tuinen zullen enigszins afwijken van het oorspronkelijke ontwerp van Pierre Cuypers, maar zullen het oude grondplan gebruiken voor het nieuwe ontwerp.

De tuinen van het Rijksmuseum zijn oorspronkelijk samen met het museum in 1885 ontworpen door Cuypers. Zij bestaan uit meerdere ontwerpen voor de verschillende delen die elk een stijl of periode aangaf. De westelijke en oostelijke tuinen representeerden de renaissance met statische, symmetrische en keurig onderhouden tuinontwerpen. De zuidelijke tuin toonde de Frans-klassieke periode. Dit is op de kaart de bovenkant. Het zuidoostelijke deel had een landschappelijk ontwerp hetgeen populair was aan het einde van de 19e eeuw. Op de kaart is dat links. De tuinen aan de Stadhouderskade hadden een geometrisch ontwerp.


De tuinen waren symmetrich ingericht om de monumentaliteit van het gebouw te versterken.
Het oorspronkelijke doel is altijd geweest om hier een buitenmuseum van te maken, waar beelden en fragmenten van gebouwen ten toon werden gesteld. Hier worden nu de tijdelijke beelden aan toegevoegd. Ook krijgen planten en bloemen meer de ruimte.

Het aanleggen van de tuinen heeft lang geduurt. Pas in 1916 was het werk voltooid. In de loop der tijd is wisselend aandacht aan de tuinen besteed, waardoor het oorspronkelijke ontwerp langzaam maar zeker is aangepast. In de jaren zestig heeft de tuin al eerder een restauratie ondervonden.

In 1995 is ook een deel van de tuin gerenoveerd. Er is toen een Japanse tuin aangelegd naar ontwerp van Jan Boon om de relatie met het oosterse pvailjoen te benadrukken.

Overigens kan hier een kijkje genomen worden in het Rijksmuseum op een streetview achtige manier met googleartproject

Bronnen:
- Rijksmuseum.nl
- cultuurwijs.nl
- napnieuws.nl

Afbeeldingen:
- Kaart tuin ontwerp: NAi
- Foto tuin: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten