30 jul. 2014

Restauratie Het Schip van Michel de Klerk

Het Schip van Michel de Klerk zal binnenkort ingrijpend worden gerestaureerd, zo heeft de eigenaar van het pand, woningcorporatie Eigen Haard bekend gemaakt. Als onderdeel van de verbetering van de Spaarndammerbuurt wordt het gebouw in Amsterdamse School stijl van architect Michel de Klerk vanaf de tweede helft van 2015 onder handen genomen. De verwachting is dat de werkzaamheden ruim een jaar in beslag gaan nemen tot medio 2017. De bewoners worden gedurende deze tijd overgeplaatst, maar mogen indien gewenst daarna weer terugkeren.

Eigen Haard meldt dat het blok zo veel mogelijk wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Dakpannen en monumentale trappen worden hersteld. Bij een eerdere renovatie uit 1978 werden nieuwe stenen gebruikt ter verduurzaming, maar deze weken af van de originelen. Deze worden nu weer vervangen voor stenen welke niet van de oorspronkelijke zijn te onderscheiden. Ook het voegwerk wordt op die plaatsen hersteld.

Naast regulier groot onderhoud en renovaties worden er ook technische verbeteringen aan de woningen en installaties aangebracht. De funderingen worden vernieuwd, het metselwerk wordt waar nodig hersteld en zowel de muren van de woningen als het dak worden geïsoleerd. Ook komt er dubbel glas in de kozijnen. Het dubbel glas wordt uitgevoerd in modern monumentenglas. Voor het bekostigen van de renovatie wordt bijna een kwart van de woningen geliberaliseerd, afhanklijk van de bewoners die na de renovatie terug willen keren.

Tegelijk met de renovatie wordt ook de school in het blok aangepakt. De huidige gebruiker is basisschool de Catamaran, maar deze verhuist naar een andere locatie in de naastgelegen Houthavens. Museum Het Schip, het museum voor de Amsterdamse School zal vervolgens intrek nemen in de 12.000m2 vrijgekomen ruimte. Het totale kostenplaatje voor de renovatie komt op zo'n 14 miljoen euro uit. De financiering hiervoor komt naast Eigen Haard ook bij het stadsdeel en de provincie Noord-Holland vandaan.

Naast Het Schip wordt ook een ander blok van Michel de Klerk gerenoveerd. Het blok aan het Spaarndammerplantsoen, op een steenworp afstand werd enkele jaren eerder ontworpen en zal na Het Schip aan de beurt zijn.

Zie ook:
Restauratie Het Schip kost miljoenen

Bron:
- Spaarndammer Journaal, (2014) uitgave Eigen Haard

Foto: SPQA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten